Energie besparen moet....... maar wel binnen de mogelijkheden van het bedrijf.
Voor een vleesverwerkend productiebedrijf van diverse snackproducten is een energiebesparingsonderzoek uitgevoerd. Het bedrijf valt onder het Activiteitenbesluit.
Omdat het energieverbruik meer is dan 200.000 kWh vraagt het bevoegd gezag een energiebesparingsonderzoek uit te voeren en een energieplan te maken voor besparingsmogelijkheden.
Geurts Technisch Adviseurs BV heeft dit onderzoek uitgevoerd, waarbij een aantal maatregelen worden aangedragen, waarvan de investeringen in korte tijd (minder dan vijf jaar) kunnen worden terugverdiend. Ongeveer 75% van de elektrische energie gaat op aan de koelcapaciteit voor de vriescellen, waarin de vleesproducten worden opgeslagen. De warmte die hierbij vrijkomt wordt met luchtgekoelde condensors “weggekoeld” naar de atmosfeer. Aan de andere kant is er in de productie warmtevraag in de diverse bak- en braadprocessen en voor de wamwatervoorziening. Gekeken wordt welke technische oplossingen toegepast kunnen worden om die warmtevraag en aanbod bij elkaar te brengen.
Bedrijfswinkel
Het bedrijf beschikt ook over eigen verkoop aan particulieren. In een bedrijfswinkel zijn hiervoor een groot aantal vitrines en vrieskisten in gebruik, waarvan de koeltechniek en de energieklasse sterk zijn gedateerd en formeel vervangen dienen te worden. In het energie-besparingsplan is hiervoor een tijdpad opgenomen, waarbinnen op een verantwoorde manier de apparatuur vervangen zal gaan worden, zonder dat daarmee de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar komt.
Voor meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.